Главная » 2013 » Вересень » 29 » Нові нормативні документи з питань освіти
16:31
Нові нормативні документи з питань освіти

Інформуємо, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02.08.2012 № 882 «Про використання навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах» в організації навчально-виховного процесу загальноосвітнім навчальним закладам дозволено використовувати лише навчальні програми, підручники та навчально-методичні посібники, що мають гриф Міністерства або схвалені відповідною комісією Науково-методичної ради з питань освіти. 
Нове! Лист МОН № 1/9-607 від 05.09.2013 «Про використання навчальної літератури» завантажити  

З метою упорядкування виданої у 2013 році навчальної літератури і програм, що рекомендуються для використання в навчально-виховному процесі у загальноосвітніх навчальних закладах Міністерство освіти і науки надсилає:


У Міністерстві освіти підписаний наказ, що передбачає проведення з 14 по 25 жовтня 2013 року моніторингу якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі. Моніторинг здійснюватиметься у 5 та 10 класах загальноосвітніх навчальних закладів з предметів інваріантної складової Типових навчальних планів.
Проведення моніторингу якості освіти в учнів 5-х класів передбачено з української мови, російської мови, математики, громадянської освіти, основ здоров’я та іноземної мови.
Моніторинг якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів 10 класів буде проведено з української мови, української літератури, історії України, всесвітньої історії, алгебри, геометрії, іноземних мов, біології, географії, фізики, хімії та технологій.
"Деякі питання моніторингу якості загальної середньої освіти” наказ МОН  від 17.07.2013 № 995
"Методичні рекомендації з проведення моніторингу якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі”  лист ІІТЗО від 27.08.2013 № 14.1/10-2824

Затверджено нову Типову інструкцію з діловодства у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності. Завантажити 
Інструкція встановлює загальні вимоги щодо документування управлінської інформації, організації роботи з документами та перелік типових документів, що обов’язково створюються під час діяльності загальноосвітніх навчальних закладів із зазначенням строків зберігання.
Відповідальність за організацію діловодства, зміст, якість підготовки та оформлення документів в загальноосвітніх навчальних закладах несуть їх керівники.
Наказ МОН № 240 від 26 червня 2000 року "Про затвердження Інструкції з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів", визнаний таким, що втратив чинність.

Наказом МОН України від 21 серпня 2013 року № 1222 затверджено орієнтовні вимоги оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти:
Завантажити з додатками

Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 08.08.2013 № 1135 (зареєстровано в Мін’юсті 16.08.2013 за № 1417/23949)  30 вересня 2013 року набудуть чинності  зміни до Типового положення про атестацію педагогічних працівників. Ці зміни насамперед стосуються організації та проведення атестації керівних кадрів навчальних закладів.
З метою підвищення ефективності управлінської діяльності керівників навчальних закладів та рівня їхньої професійної компетентності і фахової майстерності наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 08.08.2013 № 1135 внесено зміни до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930 (далі — Типове положення).
Внесені зміни насамперед стосуються порядку атестації керівників загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, їхніх заступників (далі — керівні кадри), осіб, яких призначатимуть на посади керівників таких навчальних закладів.
Так, у розділі I «Загальні положення» Типового положення визначено, що призначенню на посади керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів має передувати їх атестація.
Вивчають професійну діяльність керівних кадрів навчальних та інших закладів атестаційні комісії ІІ рівня. Вони з’ясовують якість виконання ними посадових обов’язків та вивчають, зокрема, такі питання: 
  • виконання програми розвитку навчального закладу та результати інноваційної діяльності;
  • стан організації навчальної та виховної роботи, додержання вимог державних освітніх стандартів;
  • результати державної атестації навчального закладу;
  • результати перевірок, проведених Державною інспекцією навчальних закладів, місцевими органами управління освітою та іншими органами державного нагляду (контролю);
  • додержання вимог щодо забезпечення безпечних та нешкідливих умов навчання учнів;
  • підсумки моніторингу роботи з педагогічним колективом та іншими працівниками навчального закладу;
  • ефективність взаємодії з громадськими організаціями та органами шкільного самоврядування;
  • додержання педагогічної етики, моралі;
  • звіти керівника про свою роботу на загальних зборах (конференціях) колективу навчального закладу;
  • аналіз розгляду звернень громадян.
Відповідно до пункту 3.14 Типового положення за результатами атестації керівних кадрів навчальних та інших закладів, а також осіб, які претендують на зайняття посади керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, атестаційні комісії ухвалюють такі рішення:
  • керівник (заступник керівника) відповідає займаній посаді;
  • керівник (заступник керівника) відповідає займаній посаді за умови виконання ним заходів, визначених атестаційною комісією;
  • керівник (заступник керівника) не відповідає займаній посаді;
  • рекомендувати для призначення на посаду керівника;
  • рекомендувати для зарахування до кадрового резерву.
Крім того, внесено зміни щодо атестації усіх педагогічних працівників, зокрема такі:
  • атестація педагогічних працівників, які за основним місцем роботи та у навчальних закладах, де вони працюють за сумісництвом, обіймають однакові посади, здійснюється за основним місцем роботи;
  • кваліфікаційна категорія та педагогічне звання, присвоєні педагогічному працівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії.
До 01 вересня 2017 року мають пройти атестацію керівники навчальних закладів, призначені на посади до набрання чинності цим наказом: 
Джерело: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1417-13

Про затвердження 
Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства освіти і науки України Детальніше... http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1427-13

Лист МОНУ №1/9-592 від 30.08.2013 «Методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання російської мови та інших мов національних меншин для використання в загальноосвітніх навчальних закладах, де навчаються рідною мовою або вивчають її».
Детальніше... Методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання російської мови та інших мов національних меншин для використання в загальноосвітніх навчальних закладах, де навчаються рідною мовою або вивчають її.

Просмотров: 654 | Добавил: efremova-marina | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0